دسترسی همگانی به اطلاعات در حوزه سلامت و سلامت اجتماعی در همایش ملی زیستبوم - کرسی یونسکو در سلامت اجتماعی و توسعه ucshd
دسترسی همگانی به اطلاعات در حوزه سلامت و سلامت اجتماعی در همایش ملی زیستبوم
دسترسی همگانی به اطلاعات در حوزه سلامت و سلامت اجتماعی در همایش ملی زیستبوم
01 01 2024 10:41
News Code : 3981960
View Count : 51
متخصصان حوزه ارتباطات و جامعه شناسی در ارتباط با دسترسی همگانی به اطلاعا سلامت ارائه شد.
در این پنل خانم دکتر زینب نصیری مدیرکل حوزه سلامت شهرداری تهران و دکتر یونس نوربخش رئیس کرسی سلامت اجتماعی یونسکو و اساتید و دانشجویان دکتری در این زمینه به سخنرانی پرداختند.
خانم نصیری با عنوان دسترسی همگانی به اطلاعات در حوزه سلامت و سلامت اجتماعی درباره چالش های افراد با نیازهای خاص در دسترسی به محیط های فیزیکی و اطلاعاتی و بررسی بسترهای موجود سخنرانی کرد.
وی اظهارداشت: همه افراد فارغ از تفاوت های جسمانی، روانی، جنسیتی، اجتماعی و فرهنگی باید از فرصت های برابر در دسترسی به اطلاعات، امکانات و دریافت خدمات برخوردار باشند. وی افزود: از سویی ضروری است که فضاهای شهری دارای ویژگی های دموکراتیک و قابل دسترس برای تمام گروه های جمعیتی بوده و محیط امن و ایمن را برای مشارکت فعال و موثر شهروندان خود فراهم کند.
این مددکار اجتماعی ادامه داد: از سوی دیگر حق دانستن، دسترسی ازاد و همگانی به اطلاعات و توانمندسازی افراد مورد تاکید است.
نصیری تاکید کرد: فارغ از برخی محدودیت های اطلاعاتی که در انتشار عمومی داده ها و اطلاعات توسط دولت ها در سطوح مختلف اعمال می شود و نیازمند توجه به بسترهای خاص حقوقی، دیپلماسی و سیاستگذاری کشورهاست، به نظر می رسد توجه به مسائل افراد با نیازهای خاص در دسترس پذیری شهرها از موضوعات حائز اهمیتی است که مورد غفلت واقع می شود. مدیرکل سلامت شهرداری شهرداری تهران افزود: این در حالی است که الزامات قانونی مانند کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت، کنوانسیون حقوق کودک، قانون جامع حمایت از افراد دارای معلولیت، دستورالعلمل سهل الوصول سازی ابزارهای تألیفی پیش بینی شده در بخش اصول اولیه سهل الوصول سازی، استانداردهای مصوب ستاد مناسب سازی کشور و در کلان شهری چون تهران مصوباتی چون شهر دوستدار کودک، شهر دوستدار سالمند و مناسب سازی فضاهای شهری از اصلاح محیط های فیزیکی و اطلاعاتی با تاکید بر کودکان، افراد دارای معلولیت و سالمندان پشتیبانی و حمایت می کند.
همچنین دکتر نوربخش در سخنرانی خود با عنوان زمینه ها و موانع دسترسی همگانی به اطلاعات سلامت در ارتباط با سلامت اجتماعی به بحث پرداخت.
وی با مطرح کردن و تاکید بر مولفه های اجتماعی تعیین گر سلامت، با تاکید بر رویکردهای ظرفیت محور، بر ظرفیت های موجود برای دسترسی افراد به اطلاعات سلامت اشاره کردند.
همچنین زیرساخت های ایجاد توسعه همگانی را به میانجی عوامل اجتماعی معتبر دانستتند و اشاره کردند که
عوامل اجتماعی بهطور مستقیم در فقر سلامت نقش دارند و تعیینکنندههای مهم سلامت اجتماعی ازجمله دسترسی به اطلاعات سلامت، مشارکت در ارتقای سلامت و فعالیتهای پیشگیری از بیماریها، اسکان امن، تغذیه سالم، فضای تجربه آسان، دوری از خشونت، حمایت اجتماعی کافی، سرمایه اجتماعی، دسترسی به بیمههای درمانی که بر اساس محیطهای اجتماعی مختلف، متفاوت است.
وی با اشاره بیشتر بر رویکرد های ظرفیت محور گفتند:
رویکردهای ظرفیت محور در سلامت اجتماعی با نگاهی جامعه نگر و جامعهشناسانه میتواند مشکلات و مسائل فرهنگی و اجتماعی برای هر منطقه را شناسایی کرده و برای آنها راهحلهای بومی ارائه کند. ضمن اینکه با شناسایی امکانات و ظرفیتها مناطق برخوردار و فقیرتر به لحاظ اطلاعات سلامت شناسایی میشود. مسئله اطلاعات سلامت باید با ایجاد حقوقی و اعتمادسازی همراه باشد. ضمن اینکه آموزشهایی برای افراد مداخلهگر نیز به این راهحلها کمک میکند. برنامهها و پروژههایی که در راستای سلامت الکترونیک در جامعه در حال اجراست باید بر اساس فرهنگ سازماندهی شده مناطق و استفاده از آگاهسازی و گسترش آموزشهای سلامتمحور باشد.