نشست تخصصی اخلاق و فرهنگ زیست محیطی در ایران

نشست تخصصی اخلاق و فرهنگ زیست محیطی در ایران

05 12 2024 06:30

News Code : 29822442

View Count : 1951

دوشنبه 5 آذرماه 1403 - دفتر کرسی یونسکو در سلامت اجتماعی و توسعه

نشست تخصصي اخلاق و فرهنگ زيست محيطي در ايران در دفتر كرسي يونسكو در سلامت اجتماعي و توسعه دانشگاه تهران روز دوشنبه 5 ام آذر ماه ١٤٠٣ برگزار شد. در اين نشست دكتر يونس نوربخش استاد جامعه شناسي دانشگاه تهران و رئيس كرسي يونسكو به ارائه پژوهشي با عنوان "دين و رفتار زيست محيطي" به بررسي نقش نگرش‌هاي ديني در حفاظت از محيط زيست و مقايسه اسلام و مسيحيت در مورد محيط زيست پرداختند.او به بررسی این موضوع پرداخت که آموزه های ادیان تا چه حد با نگرش های زیست محیطی و خفاظت از آن سازگار هستند؟ و آیا نهادهای دینی و تفسیرهای دینی می توانند در این جهت کمک کننده باشند؟ دکتر نوربخش این ظرفیت و امکان را با بررسی قرآن و انجیل به نمایش گذاشت.

 در ادامه اين نشست آقاي مهندس محمد درويش فعال و كنشگر در حوزه محيط زيست و رئيس گروه علمي محيط زيست در كرسي يونسكو به ارائه ي ريشه هاي فرهنگي حفاظت از محيط زيست پرداختند، ايشان بيان كردند که ویژگی‌های ممتاز طبیعت ایران، نشان از ارزش‌های انکارناپذیر فرهنگی در حوزه محیط‌زیست با دوام تمدنی غرورآمیز و دیرینه دارد. اینکه تعداد گونه‌های اندمیک یا پایه‌های درختان کهنسال به مراتب از قاره اروپا که چند برابر ایران وسعت دارد و برخوردار از اقلیمی به مراتب مطلوب‌تر است، از جمله این شواهد امیدبخش است. پرسش اصلی اینک این است که چرا با وجود چنین حرمت و احترامی برای طبیعت، اینک فرآیندهای کاهنده کارایی سرزمین در ایران، شتابناک پیش می‌روند؟ ایشان بر این باور است که کنش‌های سیاسی دست‌کم در یک قرن اخیر به محیط‌زیست و آموزش‌های بایسته در این حوزه آنگونه که باید توجه نکرده‌است.
در ادامه اين نشست دكتر كوشا گرجي صفت استاديار دانشگاه تهران و پژوهشگر در حوزه جامعه شناسي و انسانشناسي به ارائه ي سخناني در باب فرهنگ و طبيعت پرداختند، دکتر گرجی صفت پایداری شکاف انسان و حیوان در نحوه تفکر و عمل ما در جهان را ریشه در استعمار دانستند که همچنان در عصر تغییرات اقلیمی و کاهش تنوع زیستی، روابط ما با محیط زیست را تحت فشار قرار می‌دهد. محققان علوم طبیعی و اجتماعی، نیاز به تحولات بنیادین در سازماندهی انسانی، نهادها و روابط با گونه های غیرانسانی را تشخیص می دهند. وی با چالش کشیدن فرضیه های انسان محور که بسیاری از علوم اجتماعی را فرا گرفته و تلاش برای تفکر جامع تر در مورد بحران اکولوژیکی را مانع می شود، به این بحث در حال تکامل کمک کرد. دکتر گرجی سخنرانی خود را با گسترش گفتگو به خاورمیانه به منظور گسترش نقد انسان محوری و ترویج جهان بینی مرتبط تر و در نهایت پایدارتر به پایان رساند.

دكتر زهرا ميرباقري دكتراي جامعه شناسي و پژوهشگر اجتماعي در خصوص اهمیت جلب مشارکت شهروندان مناطق کم برخوردار شهر تهران در فعالیت های زیست محیطی پرداختند. دکتر میرباقری در این باره اظهار داشت که"من به سهم خودم مسئولم" برای اعتماد سازی و متقاعدسازی شهروندان در مشارکت های مدنی زیست محیطی از طریق یادگیری اجتماعی تسهیلگران بسیار کاربردی و موثر است.

در پایان این نشست خانم كبري صحراگرد دانشجوی دکتری جامعه شناسی در دانشگاه تهران و پژوهشگر اجتماعی به ارائه‌ی تجربه‌ی تسهیلگری در مشارکت شهروندان مناطق کم برخوردار شهر تهران در فعالیت های زیست محیطی پرداخت، او به موانع و ضعف‌های موجود در ارتباط با فعالیت‌های زیست محیطی شهروندان پرداخت و حس عدم تعلق محله ای، بی اعتمادی شهروندان نسبت به حکمرانی شهری  و عدم آگاهی و فرهنگ سازی مشارکت محله ای در توسعه پایدار محله را از مهم ترین موانع در این خصوص دانست و همچنین یکی از راه های پایدار سازی گروه های زیست محیطی شهروندان در محلات را ایجاد کسب و کارهای خرد زیست محیطی و آموزش اظهار کرد.

Tags