روز بزرگداشت سعدی

روز بزرگداشت سعدی

01 01 2024 10:41

کد خبر : 3991087

تعداد بازدید : 492

در آستانه یکم اردیبهشت ، مراسمی  بزرگداشت شیخ اجل و استاد سخن سعدی شیرازی در روز شنبه ۱۳ آپریل ۲۰۲۴ در  برلین با همکاری موسسه های سعدی و فردوسی برگزار شد.

این برنامه فرهنگی با حضور استاد عمادالدین شیخ الحکمایی ( مدرس دانشگاه و پژوهشگر موسسه باستان شناسی دانشگاه تهران) و دکتر یونس نوربخش ( جامعه شناس و استاد دانشگاه تهران) و جمعی از دانشجویان و ایرانیان مقیم برلین در سالن Hertha-Müller-Haus   در برلین برگزار گردید .

ضمنا این برنامه بصورت آنلاین از طریق نرم افزار زووم و اینستاگرام نیز برای علاقه مندان پخش گردید.

 در این مراسم فرهنگی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره استاد سخن سعدی شیرازی اساتید به ایراد سخنرانی پرداختند.

چکیده ای از سخنان آقای دکتر نوربخش:

دکتر نوربخش در روز بزرگداشت سعدی در برلین در سخنرانی خود با عنوان «اندرزهای اخلاقی و اجتماعی گلستان سعدی» گفت: سعدی نه تنها شاعر و ادیب و استاد سخن بود بلکه عارف و یک مصلح اجتماعی است و همچون یک مصلح اجتماعی دغدغه روابط اجتماعی سالم در جامعه اسلامی را دارد. او در دوره ای زندگی کرد که حملات مغول اوضاع اجتماعی را بهم ریخته بود و زبان و ادبیات نیز مورد تهاجم قرار گرفته بود. سعدی هم زبان فارسی را زنده کرد و هم در قالب حکایت ها و اشعار خود ارزش های انسانی را در جامعه زنده نگه داشت. او شاعری بود که برای شعرای بزرگ ایران و جهان نظیر حافظ، گوته وشیلر الها م بخش بود. به نظر می رسد جامعه ایران و جامعه آلمان می بایست بیشتر با این شاعر و ادیب و فیلسوف اجتماعی آشنا شود. سعدی برخلاف حافظ که چندان به جایی سفر نکرده بود ، جهانگرد بود ، بغداد ، سوریه و خیلی جاها ی  دیگر را دیده بود و با متفکران زیادی آشنا شده بود.

یونس نوربخش در مراسم روز بزرگداشت سعدی

یکی از بخش های مهم گلستان سعدی باب اول آن است که در خصوص سلوک پادشاهان است. او در این بخش به پند و اندرز شاهان می پردازد و روش حکمرانی موفق را که هم رضایت خدا را دارد و هم خلق او را در قالب حکایت های کوتاه و جذاب و با استفاده از شعر و ضرب المثل بیان می کند. او حاکمان را به گذشت و ترحم با مردم دعوت می کند. از سوی دیگر دعوت به عدالت نکته کلیدی توصیه های اوست.

 نوشتن اندرزنامه و نصیحت الملوک روشی معمول در جوامع اسلامی بود که به درخواست شاه و یا با تشخیص یک حکیم یا فیلسوف زمانه تحقق پیدا می کرد و او با نوشتن کتابی شاه یا جانشین او را به حکمرانی خوب دعوت می کرد و آموزش می داد.

در بخش های دیگر گلستان او توصیخ به برابری انسانها می کند و درد دیگری داشتن را نشان انسانیت می شمارد.

او انسانها را  همچون  یک پیکر و اعضای یک وجود  می داند و برتری بین آنها نمی بیند.

استاد دانشگاه تهران اضافه می کند: دعوت به قناعت  و صبر و تاب آوری و گذشت که می تواند در جامعه انسانها را به هم پیوند دهد از دیگر آموزه های سعدی در گلستان است. او این مفاهیم را بسیار ساده و شیوا در قالب داستانهای کوتاه بیان کرده است. او هم چنین پرهیز از خشونت و توجه به صلح اجتماعی را مورد تاکید قرار می دهد:

سعدی به سلامت اجتماعی دعوت می کند ، جامعه ای که در آن روابط اجتماعی سالم حاکم است چه از سوی حاکمان و چه از سوی مردم نسبت به هم.

 

برچسب